Lockpicking techniek Single Pin Picking (SPP)

Lockpicking kent veel verschillende technieken om een slot schadeloos te openen zonder sleutel. De beste lockpick methode die ik ken wordt in de lockpick sport als Single Pin Picking (afgekort SPP) omschreven. Met genoeg tijd en oefening kan je met de SPP techniek ieder slot openen. In tegenstelling tot de rake techniek, kan je met SPP ook de meest geavanceerde stiftcilindersloten lockpicken. Je pakt hiermee met veel precisie iedere pinstapel individueel aan. Hiermee probeer je iedere pinstapel naar de breeklijn te plaatsen, waarna je met de tension wrench de cilinderkern vrij kan laten roteren. Met deze pagina wil ik jullie uitleggen hoe je met de Single Pin Pick techniek kunt lockpicken!

Wat is Single Pin Picking (SPP)?

De betekenis van deze techniek heeft eigenlijk weinig uitleg nodig. Single Pin Picking betekent letterlijk dat je bij een stiftcilinderslot iedere stift individueel aanpakt. 

Bij raking probeer je alle stiften heel snel tegelijkertijd naar de breeklijn te verplaatsen, maar bij SPP niet.

Doordat je bij SPP met veel meer precisie werkt kan je hiermee ook de meest geavanceerde sloten openen

De “binding pin” vinden

Lockpick filmpjes hebben je vast wel eens verteld dat je opzoek moet gaan naar de “binding pin” in het slot. Bij een goede roterende kracht op het slot zorg je ervoor dat de pinnen in het slot zullen binden aan de kern. Hierdoor lijkt het alsof ze vast zitten of dat ze amper kunnen bewegen. Deze binding pinnen geven de volgorde aan die nodig is om de pinnen onder de breeklijn te plaatsen. Eenmaal onder de breeklijn, kan de cilinderkern vrij roteren en kan het slot geopend worden.

De pinnen van onze sloten in Europa hebben meestal de pinnen aan de onderkant van het slot zitten. De pinnen aan de bovenkant komen in contact met de sleutel en noemen we daarom sleutelpinnen. In de bovenstaande afbeelding is dat de blauwe pin.
De pinnen aan de onderkant blokkeren de kern om te roteren en hebben we daarom sluitpinnen genoemd. Dit is de gele pin in de afbeelding hierboven.

Lockpick Binding pin

Wat we met deze afbeelding proberen uit te beelden is dat ieder slot met imperfecties is gemaakt, zoals je bij de cilinderkern in het linkerdeel van de afbeelding kunt zien. Bij een perfect slot zouden alle pinstapels in een rechte lijn achter elkaar liggen. De kans dat je een perfect slot als dit tegenkomt is daarentegen vrijwel onmogelijk.

Bij de meeste sloten liggen de pinstapels (zoals je in het linkerdeel van de afbeelding bij de cilinderkern kunt zien) met enkele micrometers verspreid langs de middenlijn. Bovendien kan het ene gat iets groter zijn dan het andere gat of is de ene pin net een micrometer groter dan de andere.

Door deze imperfecties zal de pin die het verste van de middenlijn afligt als eerste “binden” met de behuizing van het slot, zoals rechts in de afbeelding te zien is bij de “binding pin”. Hier klemt de sluitpin tussen de cilinderkern en de behuizing van het slot.

Dus als je bij SPP een goede roterende kracht op het sleutelgat zet, dan is er telkens één pinstapel die het lastigst (het zwaarst, met de meeste weerstand) is te lockpicken. Als je deze onder de breeklijn plaatst, dan kan je opzoek gaan naar de volgende binding pin. Herhaal dit proces totdat iedere pinstapel op de breeklijn is geplaatst. Tenslotte kan je het slot opendraaien met je tension wrench.

Breeklijn

De breeklijn in het slot is de fysieke lijn die tussen de cilinderkern en de behuizing van het slot loopt. Met Single Pin Picking probeer je de sleutelpinnen van de sluitpinnen te “breken” door ze op de breeklijn te plaatsen.

Shearline bij lockpicking

De cilinderkern bevat het sleutelgat met daarachter alle sleutelpinnen. De sluitpinnen liggen direct op de breeklijn, waardoor de cilinderkern niet kan roteren.

Door de sluitpinnen onder de breeklijn te drukken en de sleutelpinnen in de cilinderkern te houden kan de kern vrij roteren. Als alle pinstapels correct op de breeklijn zijn geplaatst kan je het slot openen.

Single Pin Picking techniek toepassen

Nu we de theorie achter SPP hebben besproken gaan we het hebben over hoe je deze lockpick techniek goed kunt beheersen. Als ik een slot wil openmaken met een short hook, dan ga ik opzoek naar de sluitstift die het meeste weerstand biedt. Door de imperfecties van een slot is er namelijk altijd één sluitstift die net eerder geplaatst kan worden dan de ander.

Misschien dat deze video je ook nog verder kan helpen:

Lockpicks voor de Single Pin Picking techniek

Voor de Single Pin Picking techniek zijn diverse lockpicks te vinden, maar de meest bekende zijn de hooks en half diamonds. Hooks stellen je in gelegenheid om verticale druk uit te voeren en half diamonds zijn handig om horizontale bewegingen mee te maken. Zelf houd ik van het idee om met de vorm van een eenvoudige lockpick bijna ieder slot te kunnen openmaken. 
 

Voor mij is dat de meest standaard Short Hook — deze wordt soms ook beschreven als de Feeler Pick. Deze lockpick is over het algemeen in iedere lockpick set te vinden. Hieronder vind je de diverse SPP lockpicks die wij aanbieden:

De Tension wrench

Met de Tension Wrench is het de taak om de juiste spanning te zetten op het slot. Met een juiste circulaire spanning kan het slot eenvoudiger worden gelockpickt. Deze spanning oefen je uit met gereedschap dat lockpickers vaak spanners, tension tools of tension wrenches noemen.

Over het algemeen wordt er verteld dat een lichte druk het beste is om een slot te lockpicken. Daarentegen biedt een iets stevigere spanning met de spanner ook veel succes. Op deze manier vind ik vaak eerder de juiste pinnen (of stiften) die het slot vergrendelen.

Voor een goede lockpick set zijn de tension wrenches erg belangrijk en adviseer ik om een set met diverse tension wrenches aan te schaffen. Veel verschillende sloten vragen namelijk om een veel verschillende aanpakken. Het ene sleutelgat is lang en breed en het andere sleutelgat is kort en smal. Er is niet één tension wrench die goed is voor alle sleutelgaten. Hieronder vind je de diverse tension wrenches die wij in assortiment hebben:

You've just added this product to the cart: