Lockpick gun – De beste manier om snel een slot te openen?

Sinds de uitvinding van sloten zijn mensen op zoek naar manieren om deze sloten te kraken. In de loop der tijd zijn er veel manieren gevonden om sloten te openen zonder daarbij gebruik te maken van de bijbehorende sleutel.

Een van deze manieren is het gebruik van de lockpick gun. Een lockpick gun (ook bekend als snap gun) is een apparaat dat lijkt op een pistool.

Aan de voorzijde van de pickgun zit een lockpick of naald die je in het sleutelgat plaatst. Wanneer je de trekker overhaalt geeft de lockpick een snelle stoot die tegen de sleutelpinnen aan tikt.

Afbeelding gemaakt door TOOOL

Vervolgens ketst de sleutelpin tegen de sluitpin en ontstaat er een kleine ruimte tussen de twee pinnen. Hetzelfde gebeurt wanneer een biljarter de biljartballen in beweging brengt. De witte bal krijgt een stoot, rolt tegen de zwarte bal aan, de witte bal komt tot stilstand en de zwarte bal rolt door. Met een beetje beleid is zo het slot te openen.

Maar een lockpick gun kan een deur niet alleen openen. Voor het openen van sloten zijn meestal twee gereedschappen nodig: een lockpick gun en een tension wrench. De lockpick gun vervangt de lockpick, maar je hebt nog steeds een tension wrench nodig. Terwijl je het lockpick gun gebruikt, moet je ook een draaiende kracht uitoefenen met een tension wrench. Anders gaat het slot niet open.

Maar hoe veelzijdig is dit gereedschap? Kun je er echt makkelijk sloten mee open maken?

De oorsprong van lockpick guns

De lockpick gun werd in het begin van de 20e eeuw uitgevonden voor gebruik door politieagenten en slotenmakers om sloten gemakkelijk te openen. Ze gebruiken deze lockpick guns om in te breken op plaatsen waar criminelen iets illegaals verbergen of opbergen. Het omzeilt het doorgaans tijdrovende proces van het handmatig openbreken van sloten. Een snap gun raakt namelijk alle pinnen in één keer in plaats van ze langzaam en afzonderlijk met een hook of rake te plaatsen.

Het gebruik van een lockpick gun is echter een zorgvuldige zaak. Je loopt altijd het risico dat je de trekker te ver terughaalt en de pinnen in het slot beschadigt, waardoor het slot helemaal niet geopend kan worden, zelfs niet met de juiste sleutels. Je moet ook de juiste hoeveelheid druk uitoefenen op de tension wrench. In het algemeen moet je de weg weten in sloten voordat je een lockpick gun gebruikt.

Er zijn twee belangrijke lockpick guns op de markt: handmatige en elektrische.

Majestic Lockpick gun
Handmatige lockpick gun
E500XT elektrische lockpick gun met onderdelen
Elektrische lockpick gun

Het enige verschil is dat je bij een handmatig lockpick gun telkens de trekker moet overhalen als je wilt “vuren”. Een elektrisch lockpick gun is zoiets als een volautomatisch machinegeweer. Het enige wat je daar hoeft te doen is een knop ingedrukt houden en het lockpick gun zal steeds opnieuw vuren.

Het voordeel hiervan is dat er vrijwel altijd meerdere trekkers nodig zijn om een slot open te krijgen met een lockpick gun. Het is maar een handvol keren voorgekomen dat ik een slot met succes geopend kreeg bij de eerste haal. Meestal kost het me meer dan 12 keer knijpen voor ik het slot open krijg, en het is niet ongebruikelijk dat het veel langer duurt.

Dit is waar de elektrische lockpick gun schittert. Als het je veel geklooi kost met de juiste spanning en hoek van het lockpick gun om het slot open te krijgen, kun je efficiënter te werk gaan door snel achter elkaar te tikken.

Zie het als het gebruik van een spijkerpistool. Ik kan een spijker inslaan met een hamer, of ik kan hem er gewoon inschieten met een spijkerpistool. Het ene is veel efficiënter (en duurder) dan het andere. Hetzelfde geldt voor lockpick guns.

Zijn lockpick guns beter dan lockpicks?

Ik denk dat het antwoord hierop echt afhangt van wie je het vraagt. Persoonlijk gebruik ik liever lockpicks dan een lockpick gun.

Dat gezegd hebbende, heb ik altijd beide bij me als ik iemand help die buitengesloten is. Er zijn sloten die beter reageren op het ene gereedschap dan op het andere en ik heb graag opties bij me als ik op pad ga.

Een lockpick gun is vrij lomp en daardoor iets dat niet makkelijk in je zak past. Ik heb ook het gevoel dat ik meer controle heb met individuele lockpicks.

Ik wil er wel op wijzen dat dit niet de snelle oplossing is die Youytube of Hollywood je wilt doen geloven. Als je denkt dat je met drie snelle halen in elk slot kunt komen, word je misleid. Dat zal niet gebeuren.

Elk slot is anders en er komt een techniek kijken bij het gebruik van een lockpick gun. Een beetje geluk komt ook in de pot. Laten we nu eens kijken naar wat we technisch moeten weten.

Technieken voor het gebruik van een lockpick gun

Een lockpick gun gebruiken is niet de meest ingewikkelde zaak van de wereld, maar het is ook niet zo eenvoudig als je aanvankelijk zou denken. Er komt zeker een techniek bij kijken, en het heeft me veel oefening gekost om er (redelijk) bedreven mee te worden.

Hier zijn de tips over techniek die je in gedachten moet houden als je een lockpick gun gebruikt:

1) Je hebt een tension wrench nodig

Net als bij lockpicks heb je een tension wrench nodig, anders buig je je lockpick gun om tot een kurkentrekker. Hoewel ik al eerder een lockpick gun heb gebruikt om deuren te openen zonder een tension wrench (bv. door de tension wrench in het gras te laten vallen en verloren), werkt het het beste met een tension wrench.

2) Varieer de spanning

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste advies dat ik je hier kan geven. Als je geen resultaat boekt met de spanning die je hebt toegepast, varieer dan de druk die je uitoefent op het gereedschap een beetje heen en weer.

Verschillende sloten hebben verschillende spanningen nodig om te openen – waarbij sloten van hogere kwaliteit vaak veel minder spanning nodig hebben om te openen dan een Kwikset – en soms weet je niet waar op de schaal je je bevindt. Door de spanning tijdens het lockpick gun proces te variëren heb je meer kans om een homerun te slaan en dat slot open te krijgen.

3) Experimenteer met verschillende hoeken

Als ik geen resultaat krijg met de manier waarop ik het lockpick gun nu vasthoud, kantel ik mijn pols zodat de lockpick gun meer naar beneden of naar boven gericht is. Hierdoor kan de lockpick gun bepaalde kamers eerder raken dan andere en dat kan net het juiste middel zijn om dat slot open te krijgen.

4) Overweeg de afwerking met de picks

Vaak, als ik geen lockpick gun voor elkaar krijg, trek ik de lockpick gun voorzichtig terug terwijl ik nog steeds druk op het slot houd met de tension tool. De kans is groot dat het lockpick gun tenminste enkele van de pennetjes boven de breuklijn heeft weggeblazen. Meestal krijg ik de rest van de pinnen waar ik ze nodig heb met een hook lockpick na al het gebruik van het picklockpick gun.

Sloten die deze lockpick guns niet kunnen openen

Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden bij het beveiligen van je deur. Sommige van deze overwegingen leiden tot een deur die immuun is voor lockpick guns. In principe kun je alle sloten openbreken, maar lockpick guns en elektrische lockpick guns werken alleen op mechanische pin tumbler sloten. Deze sloten zitten op de meeste deuren, maar er zijn verschillende uitzonderingen.

Combinatiesloten gebruiken een heel ander mechanisme dan stifttuimelsloten. Ze hebben geen sleutelgaten, dus je kunt het lockpick gun nergens insteken. Het is echter nog steeds mogelijk om een deur zonder sleutelgat op een andere manier te openen.

Schijfcilindersloten zijn ongevoelig voor lockpick guns en elektrische picks, omdat ze geen veerpen systeem gebruiken, maar een serie draaiende schijven. Met een elektronisch treklockpick gun kun je er niet op schieten. Schijfcilindersloten worden soms toegepast op residentiële deuren, vooral in gebieden met een nat klimaat, omdat ze beter bestand zijn tegen roest.

De meeste antieke sloten waren gardesloten. Dit zijn de sloten waaraan je denkt als je denkt aan oude schatkisten of die klassieke sleutelgatvorm. Deze zijn immuun voor picklockpick guns en elektrische lock picking guns, maar kunnen gemakkelijk geopend worden met skeletsleutels en worden over het algemeen als verouderd beschouwd.

Een lockpick gun of elektrisch lockpick gun kan een slot met elektrische stroom niet lockpicken. Het elektromagnetische slot, het elektronische slot, of het elektrische slagslot zijn soorten elektrische sloten. Deze sloten komen veel voor in hotelkamers en kantoren, en zijn ook de meest voorkomende gevangenissloten. Ze zijn vrij duur om in huizen te installeren.

Tijdsloten in bankkluizen zijn ongevoelig voor lockpick guns of elektrische slotpicks. Ik veronderstel dat het ontbreken van elektrische lockpick guns een van de weinige dingen is die in overvalfilms juist zijn over lockpick guns en kluizen.

Een lockpick gun gebruiken op persoonlijk eigendom

Bij het leren gebruiken van een lockpick gun of elektrische lockpick gun moet je precies weten hoeveel druk je moet uitoefenen op het slot dat je probeert te openen. Het vergt veel oefening, en is niet iets wat iedereen gemakkelijk oppikt.

Het is belangrijk op te merken dat een verkeerd gebruik van een lockpick gun of elektrische lockpick gun je slot of de pinnen van je slot kan vernielen. Misschien kun je je slot uiteindelijk helemaal niet meer openen. Een professionele slotenmaker inhuren of iemand zoeken die tijd heeft gehad om de vaardigheid te oefenen is een beter idee dan zelf proberen een lockpick gun of elektrische pickgun te gebruiken.

Lockpick guns en criminele activiteiten

Hoewel lockpick guns sloten veel sneller kunnen openbreken dan een gewone lockpick set, worden ze niet vaak gebruikt door dieven. In het algemeen zijn dieven niet bedreven in het lockpicken van sloten.

De meeste inbraken en diefstallen vinden plaats zonder dat er aan sloten wordt gepeuterd, omdat er effectievere manieren zijn om in te breken. Een lockpick gun kan de tijd die nodig is om een slot open te breken wat verkorten, maar een deur intrappen gaat nog sneller. Er zijn andere manieren om te voorkomen dat criminelen je deuren intrappen die je kunt overwegen.

Lockpick guns zijn ook onhandelbaar en moeilijk te verbergen, en als je ermee betrapt wordt, ziet de meeste politie er verdacht uit. Over het algemeen hebben dieven geen lockpick guns of elektrische lockpick guns.

FAQs

Hoe gebruik je een lockpick gun?

Het leren gebruiken van een lockpick gun is een lastige opgave. Bij handmatige lockpick guns moet je genoeg druk op de trekker uitoefenen om de sluitpennen omhoog te laten schieten en de deur te openen. Het vergt enige oefening om het goed te krijgen, en als je het verkeerd doet kan het slot beschadigd raken. Je moet tijdens het gebruik ook druk uitoefenen met een tension wrench.

Ook voor een elektrisch lockpick gun is ook een tension wrench nodig. Het verschil hier is dat het apparaat zelf geen handmatige druk gebruikt. Je moet echter nog steeds leren hoe je de juiste hoeveelheid spanning op de tension wrench moet toepassen.

Zijn lockpick guns illegaal?

In Nederland zijn alle lockpick tools illegaal als men kan bewijzen dat de intentie om een misdaad te plegen de motiverende factor was voor de aankoop. De meeste Europese landen werken ook zo, behalve Polen, waar ze regelrecht illegaal zijn. Ze zijn ook illegaal in Japan. In Mississippi, Nevada, Ohio en Virginia werkt dit gereedschap op basis van “schuldig tot onschuld bewezen is”, en telt het bezit ervan als criminele opzet. Lees hier meer over de legaliteit van lockpick tools.

Hoe werken lockpick guns?

Lockpick guns werken op dezelfde manier als klopsleutel, en hebben daarom ook dezelfde zwakke punten als klopsleutels. De gebruikte kinetische kracht zorgt ervoor dat de blokkerende sluitpinnen omhoog bewegen, waardoor ze het slot niet langer blokkeren en het kan draaien. Als je wilt weten hoe je een lockpick gun moet gebruiken, moet je deze basisprincipes kennen.

Wat is het verschil tussen een handmatig en elektrisch lockpick gun?

Handmatige picklockpick guns moeten handmatig geklikt worden en zijn daarom veel langzamer dan elektrische lock picking lockpick guns. Elektrische lockpick guns kunnen een slot vele malen per seconde breken met behulp van hun vibrerende motoren, wat betekent dat het gemakkelijker lukt om een slot te openen.

Kun je een autodeur openbreken met een lockpick gun?

Omdat lockpick guns hetzelfde werken als klopsleutels, werken ze niet op autodeursloten.

De meeste autodeursloten maken gebruik van wafersloten, die ongevoelig zijn voor lockpick guns. Verschillende auto’s gebruiken andere systemen, zoals een schuifslot of schijfslot, maar die zijn ook ongevoelig voor lockpick guns. Bepaalde oude auto’s kunnen pin tumbler systemen hebben, die met lockpick guns te openen zijn, maar dit is uiterst zeldzaam. Als je vermoedt dat je klassieke auto er een kan hebben, overweeg dan om de beveiliging van je klassieke auto te controleren.

Conclusie

Handmatige lockpick guns en elektrische lockpick guns zijn ongelooflijke uitvindingen, maar ze zijn niet de oplossing voor elk slot. Sommige sloten zijn er inherent immuun voor, en er is veel vaardigheid voor nodig om ze effectief te leren gebruiken.

Als je een slot hebt dat geopend moet worden, kun je dat beter niet zelf proberen. Pincetlockpick guns zijn niet magisch en kunnen niet automatisch elk slot openen dat je nodig hebt. Als je een slot moet laten openbreken, moet je een professional bellen.

En als je bang bent dat een crimineel een lockpick gun gaat gebruiken om in je huis in te breken, wees dan gerust dat dit een onwaarschijnlijke inbraakmethode is.

Wat is jouw mening over lockpick guns? Laat hieronder een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *