Lockpicking techniek Raking

Lockpicking techniek Raking opent sloten sneller dan Single Pin Picking en dat is goed voor je gevoel. Je kunt de techniek snel en eenvoudig aanleren en het voorziet je van een snelle manier om veel sloten te openen. Raking is niet voor niets een van de eenvoudigste manieren van lockpicking. Als je enig idee hebt hoe je een tension wrench gebruikt, dan heb je het lastigste al onder controle. Met een klein beetje spanning en wat schudden, wiebelen en trillingen van de rake lockpick kan je het slot doen denken dat de sleutel in het slot zit. Iedere beginner kan sloten openen met deze lockpick techniek en kan daardoor uitgroeien tot een echte prof!

Wat is Raking?

Lock picking Rakes betekenis

De lockpicking techniek raking betekent in het Nederlands letterlijk harken, maar als lockpickers onder elkaar noemen we het simpelweg raken. Er zijn veel verschillende manieren om de raking techniek uit te voeren. Maar het basis principe is hetzelfde. Bij raking is het namelijk het doel om meerdere stiften tegelijk naar de correcte positie te brengen.

Het is dus een snellere aanpak dan de single pin picking techniek waarbij het juist het doel is om de stiften een voor een naar de correcte positie te brengen.

Er zijn verschillende rakes voor verschillende type sloten. We hebben normale rakes, rakes voor dimple locks, voor plaatjescilindersloten (wafer rakes), en Jigglers - die in principe ook als rakes gebruikt worden.
Een grote favoriet zijn Bogota rakes, maar er zijn nog veel andere rakes die ook erg effectief werken. Bekijk hieronder een uitwerking van de techniek en de verschillende rakes die we aanbieden.

Een techniek voor beginners

Raking is vaak populair bij beginnende lockpickers die nog niet zo goed in staat zijn om de exacte feedback van het slot aan te voelen die nodig is bij single pin picking. Met rakes ben je alsnog in staat om je eerste slot te open.

Deze lockpick techniek staat daarom vooral bekend als een techniek voor beginners. Beginners voeren deze lockpick techniek vaak goed uit zonder dat ze doorhebben wat ze nou eigenlijk gedaan hebben. Om de rake techniek consequent goed uit te kunenn voeren is wel degelijk wat oefening nodig. Wanneer je deze techniek bemeesterd dan is het de meest effectieve en snelste manier om een slot te openen.

Voor het zelfvertrouwen is het heel goed om je eerste slot te openen zonder sleutel, maar er komt toch een hele fijne techniek bij raking kijken. We gaan daarom uitleggen wat de juiste raking tools, tension technieken en lockpick bewegingen zijn om goed te kunnen raken.  

 

Je mag je afvragen waarom raking niet de populairste lockpick techniek ter wereld is. Als raking echt zo eenvoudig is, dan zou geen slot meer veilig zijn. Dat is dan ook gelijk hetgeen waar slotenfabrikanten opgelet hebben bij de nieuwere sloten. In tegenstelling tot de Single Pin Pick techniek, is tegenwoordig niet ieder slot meer gevoelig voor rake techniek. Daarentegen zullen sommige sloten echt bezwijken onder deze vorm van lockpicking!

De Rake techniek

Zoals eerder uitlegt is raking een techniek waarbij je moet harken, maar je kunt er ook een beetje mee wiebelen, schudden en  trillen. Het principe van deze techniek is om iedere stift in positie te brengen zonder dat iedere stift afzonderlijk aandacht nodig heeft. Raking is handig, omdat het meerdere pinnen tegelijk op de breeklijn kan plaatsen.

Nu je dit weet ken je de voordelen van raking, namelijk snelheid. Rakes hebben veel verschillende 'patronen' die je kunt uitproberen. Het patroon is is de vorm van de rake waarmee je verschillende reacties op de pinnen in het slot kunt veroorzaken. Het zijn eigenlijk variaties op de vorm van een sleutel.

Rake techniek - Rocking

Een van de lockpick technieken die je misschien al eens gehoord hebt is de rocking techniek. In principe simuleer je met deze techniek de beweging van een schommelstoel, je gaat van boven naar beneden met de lockpick. 

Lockpicking beginner techniek Rocking

Een goede rake voor deze techniek is de City Rake of de L-Rake. Zorg dat de punt van de lockpick tot achter in het slot komt. Probeer de laatste pin in het slot onder de laatste inkeping van de rake te krijgen en begin met wiebelen. Als deze techniek niet goed werkt, dan kan je iets meer variatie in de rake techniek gooien.

Harken met je Rake picks

Een andere bekende manier om rake picks te gebruiken is het ouderwetse harken. In principe is dit de enige echte rake techniek. 

Rake lockpick techniek uitleg

Met een Triple Peak rake of een Bogota rake moet je de achterste pin in het slot in de eerste inkeping van de Bogota rake plaatsen. Houdt je rake ook in een kleine hoek vast. Als je voelt dat de pin in de inkeping zit trek je met een goede snelheid de rake uit het slot. Als je de juiste spanning hebt gezet, kan je een slot dan met slechts een beweging ontgrendelen.

Tension Wrench gebruiken

Plaats een beetje spanning met de tension wrench, een heel klein beetje, want we hebben het over slechts een paar mm metaal om mee te werken. Als je een goede tension wrench hebt, dan zal je goed kunnen aanvoelen wanneer je meer spanning moet plaatsen. 

Wanneer je de rake in en uit het slot haalt met verschillende snelheden en hoeken kan je de spanning van de tension wrench op- en afvoeren. Vaak is een 'pulserende' spanning goed als je de rake in en uit het slot haalt.

Je probeert namelijk de bovenste pinnen op het randje van de cilinderkern te plaatsen. Met de rakes en de tension wrench probeer je de sleutel van een slot te imiteren. Door de rakes omhoog te duwen en lichte spanning te zetten roteer je de kern telkens een heel klein beetje, slechts een fractie van een millimeter. Dat betekent dat er een kleine rand ontstaat. Hierdoor is er een kans om de pinnen in het slot op dit randje (de breeklijn) te plaatsen.

Wanneer alle pinnen op de breeklijn zijn geplaatst, dan kan je met de spanning van de tension wrench het slot opendraaien. Het slot is dan open, goed gedaan!

Snake rakes of S-rakes

Deze lockpicks hebben hun naam te danken aan de vorm van het kopstuk. Het zal iedereen waarschijnlik wel duidelijk zijn dat het bovenstuk van deze rake lijkt op een S of op een slang (snake). Deze rake lockpick is een van de populairste rakes onder de rake liefhebbers.

Over het algemeen wordt er met S-rakes een soort krassende en harkende beweging gebruikt om de sluitstiften in positie te brengen.
 

City rake of L-rake

Door de verschillende hoogtes over de lange lengte van het kopstuk lijkt het kopstuk van de City rake op de silhouet van een stad op afstand. Door de haast zaag-achtige vorm van deze rakes zijn deze lockpicks ook iets schadelijker voor de sleutelstiften in het slot. De hoogtes en dieptes van de tanden op de city rake moeten daarentegen lijken op de vorm van een sleutel.

Als je de City rake effectief wilt gebruiken zal je de rake van voor naar achteren moeten wiebelen, terwijl je het in en uit het sleutelgat harkt. Plaats hierbij een subtiele spanning met de tension wrench

Bogota rakes

Het vehaal achter deze rakes is erg grappig en interessant. Er zijn namelijk veel verschillende lockpicks waarvan de ontwerper en het verhaal onbekend is, maar niet van de Bogota rake.

De Bogota lockpicks zijn ontworpen door Ray Conners, ook bekend als raimundo op het Lockpicking101 forum. De punten en dalen van deze rakes zijn gebaseerd op de toppen en dalen van de bergen rondom de hoofdstad Bogota. Ray maakt deze lockpicks nog steeds zelf en verkoopt ze af en toe online, maar hij heeft ook instructies gegeven voor iedereen om Bogota rakes zelf te maken.

Ray beschrijft dat de beste techniek voor de Bogota rakes het best beschreven kan worden als een "jittery motion" (een zenuwachtige beweging). Het idee is dat je de rake gebruikt alsof je veel te veel koffie hebt gedronken, hoe gek dat ook klinkt.

Veel hobbyisten en professionals vinden raimundo's Bogota lockpicks erg effectief bij de meeste stiftcilindersloten. Deze rakes zijn in tegenstelling tot de meeste rakes erg effectief tegen sloten waarvan de stiften veel hoogteverschillen hebben.

Bijzondere rakes

Naast de bovengenoemde rakes hebben we nog meer rake picks in de aanbieding. Hier zitten hele bijzondere rakes bij, zoals bijvoorbeeld Sparrows King & Queen en de wave rakes. Vind onze bijzondere rakes hieronder

De meest essentiële lockpick tool - Tension wrench

Naast een goede collectie aan rake picks mag de tension wrench niet ontbreken in je lockpick set. jouw set is  niet compleet, als hier geen tension wrench in zit. De tension wrench wordt in het sleutelgat geplaatst om de roterende spanning op het slot te zetten, zodat de pinnen onder de cilinderkern geplaatst kunnen worden. Er zijn veel verschillende soorten tension wrenches, omdat er veel verschillende vormen met maten bestaan in sleutelgaten. De TOK tension wrenches zijn bijzonder, omdat deze aan de onderkant bij de pinnetjes geplaatst kan worden. Hierdoor houd je bovenin meer ruimte over om met je lockpicks te werken. We presenteren je hier ons aanbod met tension wrenches die moet hebben als je jouw lockpick set wilt uitbreiden.

You've just added this product to the cart: