Rakes en de Raking Techniek Uitgelegd

Rakes en de Raking Techniek Uitgelegd

Het is vandaag Halloween en daarom tijd voor een extra spannend bericht over de snelste manier om sloten te openen zonder sleutel. Moerasmonsters en andere slotenliefhebbers zet je schrap, want het is tijd om de boel flink op stelten te zetten!
 

Lockpick techniek: Raking

De lockpicking techniek raking wordt in het Nederlands ook wel harken genoemd. Er zijn veel verschillende manieren om de raking techniek uit te voeren. Maar het basis principe is hetzelfde. Bij raking is het namelijk het doel om meerdere stiften tegelijk naar de correcte positie te brengen.

Het is dus een meer globale manier van aanpak dan de single pin picking techniek waarbij het juist het doel is om de stiften een voor een naar de correcte positie te brengen.
 

 

Een techniek voor beginners?

Raking is vaak populair bij beginnende lockpickers die nog niet zo goed in staat zijn om de exacte feedback van het slot aan te voelen die nodig is bij single pin picking. Op deze manier zijn ze alsnog in staat om hun eerste sloten open.

Deze techniek staat daarom vooral bekend als een techniek voor beginners. Beginners voeren deze lockpick techniek vaak goed uit zonder dat ze doorhebben wat ze nou eigenlijk gedaan hebben. Voor het goed kunnen uitvoeren van de raking techniek is echter wel degelijk veel oefening voor nodig. Wanneer je deze techniek bemeesterd dan kan het een zeer effectieve en snelle manier om een slot te openen.

Hoewel het voor het zelfvertrouwen heel goed is om het eerste slot open te maken zonder sleutel, komt er toch een hele fijne techniek bij raking kijken. We gaan daarom uitleggen wat de juiste raking tools, draai technieken, en lockpick bewegingen zijn om goed te kunnen raken.
 


 

Je mag je afvragen waarom raking niet de populairste lockpick techniek ter wereld is. Als raking echt zo eenvoudig is, dan zou geen slot meer veilig zijn. Dat is dan ook gelijk hetgeen waar slotenfabrikanten op gelet hebben bij de nieuwere sloten. In tegenstelling tot de Single Pin Pick techniek, is tegenwoordig niet ieder slot meer gevoelig voor rake techniek. Daarentegen zullen sommige sloten echt bezwijken onder deze vorm van lockpicking!
 

 

De Rake techniek

Zoals eerder uitlegt is raking een techniek waarbij je moet harken, maar ook een beetje moet wiebelen. Het principe van deze techniek is om iedere stift in positie te brengen zonder dat iedere stift afzonderlijk aandacht nodig heeft. Raking is handig, omdat het meerdere sluitstiften tegelijkertijd boven de breeklijn kan plaatsen.

Nu je dit weet ken je de voordelen van raking, namelijk snelheid. Er zijn veel verschillende vormen lockpicks (of rakes) die je kunt gebruiken met ieder een eigen soort techniek. Voor jouw lockpicking skills kan het goed zijn om iedere rake een keer uit te testen.
 

 

Snake rakes of S-rakes

Deze lockpicks hebben hun naam te danken aan de vorm van het kopstuk. Het zal iedereen waarschijnlik wel duidelijk zijn dat het bovenstuk van deze rake lijkt op een S of op een slang (snake). Deze rake lockpick is een van de populairste rakes onder de rake liefhebbers.

Over het algemeen wordt er met S-rakes een soort krassende, doch harkende beweging gebruikt om de sluitstiften in positie te brengen.
 

 

City rake of L-rake

Door de verschillende hoogtes over de lange lengte van het kopstuk lijkt het kopstuk van de City rake op de silhouet van een stad op afstand. Door de haast zaagachtige vorm van deze rakes zijn deze lockpicks ook iets schadelijker voor de sleutelstiften in het slot. De hoogtes en dieptes van de tanden op de city rake moeten daarentegen lijken op de vorm van een sleutel.

Als je de City rake effectief wilt gebruiken zal je de rake van voor naar achteren moeten wiebelen, terwijl je het in en uit het sleutelgat harkt. Plaats hierbij een subtiele spanning met de tension wrench.
 

 

Bogota rakes

Het vehaal achter deze rakes is erg grappig en interessant. Er zijn namelijk veel verschillende lockpicks waarvan de ontwerper en het verhaal onbekend is, maar niet van de Bogota rake.

De Bogota lockpicks zijn ontworpen door Ray Conners, ook bekend als raimundo op het Lockpicking101 forum. De punten en dalen van deze rakes zijn gebaseerd op de toppen en dalen van de bergen rondom de hoofdstad Bogota. Ray maakt deze lockpicks nog steeds zelf en verkoopt ze af en toe online, maar hij heeft ook instructies gegeven voor iedereen om Bogota rakes zelf te maken.

Deze rakes zijn zo ongelofelijk effectief en speciaal, dat we ze graag even in het bijzonder willen behandelen. Een Bogota lockpick set is hier verkrijgbaar.
 

Techniek bij Bogota

Ray beschrijft dat de beste techniek voor de Bogota rakes het best beschreven kan worden als een “jittery motion” (een zenuwachtige beweging). Het idee is dat je de rake gebruikt alsof je veel te veel koffie hebt gedronken, hoe gek dat ook klinkt.

Veel hobbyisten en professionals vinden raimundo’s Bogota lockpicks erg effectief bij de meeste stiftcilindersloten. Deze rakes zijn in tegenstelling tot de meeste rakes erg effectief tegen sloten waarvan de stiften veel hoogteverschillen hebben.

Ik hoop dat hiermee de rake techniek en rakes een klein beetje zijn uitgelegd. Het is begrijpelijk dat je misschien nog een paar vragen over deze techniek hebt. Neem gerust eens contact met ons op en stel je vraag, wij reageren vaak binnen enkele minuten al, als het uitkomt tenminste :).

Deel dit bericht

Comments (4)

 • Kevin Antwoord

  Nice! mooi blog!

  november 8, 2018 bij 2:08 pm
 • Purple Belt Picker Antwoord

  Ik ben erg fan van Sparrows lockpicking kits. Hopelijk komen deze ook een keer in de winkel! 🙂 Vind namelijk dat ze erg fijne rakes habben.

  november 6, 2018 bij 2:12 pm
 • H. Vink Antwoord

  Bedankt voor deze info! dus kunt pas goed lockpicken als je een stift per keer goed kunt plaatsen? Het lijkt bij mij wel alsof je de meeste sloten veel eenvoudiger met raking kunt openmaken dan met SPP. Is het nou slim om toch meer te focussen op SPP dan het vinden van de beste rake?

  november 6, 2018 bij 2:07 pm
  • Lockpick Webwinkel Antwoord

   Je zult merken dat raking veel minder efficiënt zal worden als je sloten met beveiligingspinnen probeert te lockpicken. In dit geval zal je de SPP techniek onmisbaar worden tijdens het lockpicken.
   Tot mijn verbazing zijn er nog steeds veel sloten in Nederland, België en met name Duitsland die met raking opengemaakt kunnen worden. Raking is zeker iets waar je beter in kunt worden, maar met SPP kan je veel verder komen.

   november 9, 2018 bij 2:43 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *